Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Šiaulių dviračių lenktynės pagerbs tarpukario olimpiečių atminimą

Paskutinį liepos sekmadienį Šiaulių miesto gatvės jau 11 kartą virs dviračių lenktynių trasa. Visą dieną vyksianti dviračių fiesta sukvies šio sporto entuziastus prie starto linijos. Skirtingose amžiaus grupėse varžysis profesionalai, mėgėjai, vaikai ir neįgalieji. Jei dar nespėjote užsiregistruoti į lenktynes, tai vis dar galite padaryti tinklapyje www.dviraciulenktynes.lt

Varžybas organizuoja Šiaulių sporto centras „Dubysa” ir sporto klubas „S-Sportas”, o taip pat itin entuziastingai ir energingai prie organizacijos prisijungė Šiaulių apskrities žydų bendruomenė.

 

Apie tai, kaip prasidėjo ši, iš pirmo žvilgsnio atrodytų, ne itin vykdomomis veiklomis tarpusavyje susijusių organizacijų draugystė papasakoti sutiko Šiaulių apskrities žydų bendruomenės vadovas Sania Kerbelis.

 

Šiuo metu Šiaulių apskrities žydų bendruomenė vienija apie 120 žmonių. Bendruomenė aktyviai dalyvauja ir kultūriniame, ir sportiniame Šiaulių miesto gyvenime: kasmet rengiamas futbolo turnyras Chaimo Frenkelio taurei laimėti, tradicinės sporto žaidynės su vis augančiu dalyvių ir sporto šakų skaičiumi ir daugelis kitų.

Organizuoto sporto pradžia Šiauliuose laikomi 1921 metai, kai buvo įkurtas žydų sporto ir gimnastikos sąjungos „Makabi“ Šiaulių skyrius. Bendruomenė nuolat ieško galimybių įprasminti praeities pasiekimus ir pagerbti Šiaulių organizuotam sportui pradžią davusius asmenis.

„Tarpukariu žydų bendruomenė Šiaulių mieste buvo itin didelė ir aktyvi. Turėjome labai pajėgių sportininkų, kurie rodė puikius rezultatus ne tik miesto, tačiau ir šalies mastu. Pernai šventėme „Makabi“ klubo 100-metį, kuris davė pradžią organizuotam sportui Šiaulių mieste. Didžiuojamės, kad tuo metu entuziastai ėmėsi iniciatyvos ir paklojo pamatą, nuo kurio jau galėjo atsispirti visi kiti. Nors mūsų bendruomenė šiuo metu nėra didelė, tačiau pagal savo išgales stengiamės nelikti nuošalyje ir dalyvauti miesto sporto gyvenime“, – pasakojo S. Kerbelis.

Šiaulių dviračių lenktynės, į kurias susirinks ne tik mėgėjai, bet ir profesionalūs sportininkai, – puiki proga prisiminti šiauliečius dviratininkus, kurie 1924 metais dalyvavo Paryžiaus Olimpinėse žaidynėse. Tai buvo Juozas Vilpišauskas ir žydų kilmės Isakas Anolikas.

Daugkartinis Lietuvos plento dviračių čempionas I. Anolikas 1928 metais taip pat vyko atstovauti šaliai ir į Amsterdamo olimpines žaidynes. Nors šiauliečiams startas olimpiadose buvo itin sudėtingas, dėl technikos gedimo nebuvo baigtos distancijos, pasak S. Kerbelio, tuo metu ne rezultatai buvo svarbiausi.

„Norime, kad šie mūsų herojai, kuriems dalyvavimo olimpinėse žaidynėse aplinkybės ir sąlygos buvo nepavydėtinos, nebūtų pamiršti. Jie dviračių varžybose neužėmė aukštų vietų ne dėl to, kad buvo blogi sportininkai. Jie neturėjo lėšų net normaliai pavalgyti, ką jau kalbėti apie patvarų ir kokybišką inventorių. Žmonės dalyvavo iš entuziazmo, keitė lūžusias dviračių detales savo lėšomis, net teko ieškoti rėmėjų, kad galėtų sugrįžti iš olimpiados namo. Nors distancijos ir nebuvo baigtos, vien dalyvavimas olimpiadoje to meto Lietuvai buvo didelis įvykis“,  – pirmųjų šiauliečių olimpiečių istoriją prisiminė S. Kerbelis.  

Šiaulių dviračių lenktynių dalyviai registruodamiesi gali pasirinkti, kokio ilgio distancijoje dalyvaus. Mėgėjai  distancijoje „Minkime kartu“ važiuos vieną 7 kilometrų trasos ratą Šiaulių miesto gatvėmis, o „Vyrų elito“ kategorijos dalyviai – mins 14 ratų, iš viso 98 kilometrus. Organizatoriai nutarė, kad būtent šiai distancija tinkamiausia ir prasmingiausia būtų suteikti Isako Anoliko atminimo pavadinimą.

Žydų bendruomenės pirmininkas prasitarė, kad I. Anoliko vardas bus įprasmintas ne tik dviračių lenktynių metu. Su Šiaulių miesto savivaldybe susitarta, kad atsiradus naujai gatvei mieste, ji bus pavadinta I. Anoliko vardu.

„Kadangi Šiauliuose tarpukario metu nebuvo tinkamų sąlygų treniruotis dviratininkams, tai I. Anolikas daug laiko praleisdavo Kaune. Dėl to daugelis mano, kad Isakas buvo kaunietis. Šiame mieste yra ir jam skirta atminimo lentelė. Džiugu, kad reikalai pajudėjo ir Šiaulių mieste, kur I. Anolikas gimė, augo bei pradėjo profesionalaus sportininko karjerą“, – pasakojo S. Kerbelis.

Kasmet pavasarį, prisimindama šiauliečius olimpiečius dviratininkus, žydų bendruomenė išsiruošdavo į dviračių žygį. Iš Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Sporto skyriaus vadovų gavusi patarimą pamėginti plačiau paskleisti žinią apie tarpukario sporto herojus, žydų bendruomenė susitiko su dviračių lenktynių organizatoriais.

„Mums garbė, labiau jaučiamės miesto dalimi, nes priklausome miesto bendruomenei. Mes labai dėkingi, kad mus pakvietė prisijungti prie „Šiaulių dviračių lenktynių“. Tačiau mūsų draugystė vien šiomis lenktynėmis neapsiribos. Jau vykdėme tradicinę sporto šventę, o sporto centras „Dubysa“ prisijungė kaip partneriai. Gavome naujų idėjų, patarimų, galėjome išbandyti naujas sporto šakas.  Per sporto bendruomenę plečiasi draugų ratas ir iš to naudos tikimės, kad turėsime tiek mes, tiek ir mūsų nauji bičiuliai“, - naujomis galimybėmis džiaugėsi S. Kerbelis.

Šiaulių apskrities žydų bendruomenė jau ruošia techniką ir ketina prisijungti prie Šiaulių dviračių lenktynių ne tik kaip organizatoriai, tačiau ir kaip dalyviai. S. Kerbelis tikisi, kad „Minkime kartu“ grupėje galėtų sudalyvauti apie 20 jos narių. Maža to, restoranas „Žemaitis“ ir žydų bendruomenė lenktynių dalyvius kvies atgauti jėgas vaišindami juos gardžia koše.

„Niekas taip nevienija, kaip sportas. Visuomet, kas pajėgesnis, geriausia išsiaiškinti sporto aikštėje, o ne mūšio lauke. Isakas Anolikas tapo holokausto auka: 1943 metais jis buvo nušautas devintajame Kauno forte. Šių dienų aktualijų kontekste kaip niekada svarbi turėtų būti siekiamybė savo jėgą įrodyti sporto aikštynuose, o ne su ginklu rankose.

Kviečiame visas bendruomenes, visuomenines organizacijas, nepriklausomai nuo vienijamų žmonių skaičiaus, jungtis, dalyvauti, įnešti savo indėlį į miesto gyvenimą. Dviratis – viena labiausiai pasiekiamų priemonių sportui. Šiaulių mieste plečiasi dviračių takų tinklas, gerėja infrastruktūra, tad daugėja ir žmonių, minančių dviračių pedalus. Kviečiame visus atvykti į Šiaulių dviračių lenktynes liepos 31-ąją“, – šiauliečius būti aktyviais ragino S. Kerbelis.

Sporto skyriaus vyr. specialistė Indrė Bubelytė
Į komentarus neatsakome
Neteisingas
Neteisingas
captcha
Neteisingas