Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Šiaulių meras susitiko su medikais: Šiaulių ligoninė turi tobulėti ir toliau teikti kokybiškas paslaugas gyventojams

Šiaulių miesto savivaldybės meras Artūras Visockas susitiko su Respublikinės Šiaulių ligoninės gydytojais. Įstaigos padalinių atstovai susirūpinę, kad plačiai eskaluojamas vadinamasis mobingo skandalas jau dabar daro neigiamą poveikį, ir toli gražu ne tik ligoninės reputacijai. Situacija sudaro aplinkybes pacientams abejoti gydymo kokybe, dėl savo pasirinkimo ima dvejoti į Šiaulius planavę atvykti jauni medikai. Meras ir medikai vieningai sutarė, kad negalima taip neatsakingai griauti to kas buvo taip sunkiai kuriama pastaraisiais metais.

Respublikinės Šiaulių ligoninės gydytojai susitikime su Šiaulių meru išreiškė nuogąstavimus dėl kokybiškų ir saugių asmens sveikatos priežiūros paslaugų pacientams užtikrinimo. Pasak medikų, ilgą laiką stagnavusi įstaiga pradėjo atsigauti vos prieš keletą metų, o ypač kardinaliai situacija ėmė keistis nuo 2019-ųjų. Didesnė dalis susitikime dalyvavusių gydytojų į Šiaulius atvyko kurti ar atkurti neteikiamų paslaugų. Ko ne nuo nulio iki europinio lygio sustiprintos neurochirurgijos, širdies ir kraujagyslių, onkologijos ir kitos paslaugos.

„Susiklosčiusi situacija yra sudėtinga, probleminiai klausimai jautrūs. Dėl perteklinės neigiamos informacijos viešoje erdvėje kenčia pacientai, kenčia gydytojai, kurie taip pat yra žmonės ir turi savo gyvenimus. Ir tai svarbu suprasti. Susiklosčiusios situacijos suvaldymas – yra aukščiausio lygio užduotis, manau, kad ministerija priims neskubotus ir tikslius sprendimus. Tai kompleksiniai, sisteminiai klausimai“, – kalbėjo meras A. Visockas.

Ligoninės atstovai įsitikinę, kad pastarųjų įvykių fone reikia matyti ir faktinius progresyvius pastarųjų metų pokyčius Respublikinėje Šiaulių ligoninėje, nuosekliai kylančią pacientams teikiamų paslaugų kokybę. Echoskopijų skyriaus koordinatorė, gydytoja Jolanta Gedvilienė sako, kad gydytojų bendruomenę palietusi nelaimė neturi nustelbti įdėto kruopščiai dirbančių specialistų darbo.

„Ligoninėje dirba didžiuliai kolektyvai, su pačiomis įvairiausiomis asmenybėmis, susikerta interesai. Tačiau negali atskirų skyrių, atskirų asmenybių nesutarimai užgožti viso bendruomenės darbo, pasiektų rezultatų. Respublikinė Šiaulių ligoninė yra šito miesto ir viso regiono didžiausias gydymo centras. Turime daugybę specialistų, kurie pasiruošę kurti, dirbti dėl žmonių, taikyti naujausias gydymo metodikas ir technologijas. Pastarųjų keleto metų etapas buvo pats geriausias šios ligoninės istorijoje – pasiekėme tikrai aukštą lygį kardiologijoje, neurologijoje, onkologijoje, chirurgijoje ir kitose srityse. Didžiausias noras, kad mes galėtumėme ir toliau tai vystyti dėl savo pacientų, dėl miesto ir regiono, kad žmonėms nereiktų blaškytis ir aukščiausio lygio paslaugas gautų čia“, – sakė gydytoja J. Gedvilienė.

Neurochirurgijos skyriaus vedėjas Deividas Stukas pastebi, kad pastarųjų savaičių įvykiai ilgalaikėje perspektyvoje bus skaudžiausiai palietę šioje ligoninėje kruopščiai dirbančius specialistus ir atsakingai augintą pacientų pasitikėjimą.

 „Pati pradžia čia, Respublikinėje Šiaulių ligoninėje nebuvo lengva. Atvažiavau čia dirbti, kai neurochirurgijos skyrius buvo ant uždarymo ribos. Teko susikurti visą skyriaus darbo organizavimo sistemą, operacijų vykdymą, užtikrinant kokybę, saugumą. Šiaulių miestui ir visam regionui svarbu turėti centrą, kuriame būtų teikiamos aukščiausio lygio neurochirurgijos paslaugos. Ligoninėje yra daugybė sąžiningai ir atsakingai dirbančių žmonių ir tikrai nėra gerai, kai ligoninės vardas šitaip teršiamas. Reikia suprasti, kad tai tuo pačiu yra ir mūsų visų, čia dirbančių specialistų vardas. Žala padaryta. Šiuo metu pacientams gali atrodyti, kad mūsų ligoninėje negali jaustis saugiai – taip neturi būti“, – įsitikinęs D. Stukas.

Širdies ir kraujagyslių centro intervencinės angiologijos skyriaus koordinatorius, intervencinis kardiologas Vytenis Tamakauskas sakė puikiai pamenantis darbo pradžią, kai pacientams teikiama ekstrinė pagalba buvo labai skurdi ir ribota. Šiandien ligoninėje veikiantis europinio lygio Širdies ir kraujagyslių centras yra sukaupęs didelę patirtį gydant ne tik galvos smegenų insultą, bet ir kitas ūmias su kraujotakos sistemos patologijas.

Susitikimo metu daug diskutuota apie jaunų specialistų pritraukimo ir skatinimo likti čia svarbą. Šių metų pradžioje Respublikinė Šiaulių ligoninė tapo anesteziologų reanimatologų rezidentūros mokymo baze. Tai pirmas atvejis Lietuvos istorijoje, kai tokios reikšmės centru tampa ne universitetinė ligoninė. Gydymo įstaigoje įdiegtos medicinos technologijos, sudarytos tinkamos sąlygos mokyti būsimuosius gydytojus, struktūriniai pokyčiai ligoninėje atvėrė platesnes galimybės rezidentams. Respublikinėje Šiaulių ligoninėje veikia insulto gydymo centras, kuris priklauso Lietuvoje veikiančiam insulto gydymo klasteriui.

„Rezidentai mielai rinkdavosi Šiaulius, nes yra viešai žinoma, kad čia jauni medikai laukiami, kad jiems čia sudaromos geros sąlygos, kad vadovai su jais užsiima, moko, leidžia daug praktikuotis ir tobulėti, ugdo savarankiškumą. Per pastaruosius du metus mūsų centrą karjerai pasirinko iš užsienio grįžę perspektyvūs, inovatyvių idėjų kupini specialistai. Tad per šį laiką mūsų gretas papildė 8 rezidentai, 4 gydytojai. Dabar turėjo darbintis dar du rezidentai, tačiau jie ėmė abejoti savo pasirinkimu“, – sakė Ieva Merkytė, Anesteziologijos ir intensyviosios terapijos centro gydytoja kardiologė.

„Asmeniškai kviečiu visus jaunus žmones, kurie Respublikinėje Šiaulių ligoninėje planavo atlikti rezidentūrą, pradėti, o gal tęsti savo profesinę karjerą, drąsiai rinktis Šiaulius. Nereikia pasidaryti klaidingų išvadų iš vieno įvykio, kuris tiriamas ir gal net nėra toks, kaip bandoma parodyti. Esu įsitikinęs, kad ši situacija ligoninės pagrindiniam darbui – žmonių gydymui atsilieps kaip galima mažiau. Negalime leisti, kad dėl to nukentėtų regiono gyventojų sveikatos priežiūra. Džiaugiuosi, kad šiuo metu ligoninėje dirbantys rezidentai ir kiti gydytojai blaiviai vertina situaciją ir lieka prie savo misijos, jokiu būdu negalima leisti, kad tokia pažanga sugriūtų“, – tvirtino Šiaulių meras Artūras Visockas.

Šiaulių miesto savivaldybės ir Respublikinės Šiaulių ligoninės informacija

V. Lebedžio nuotraukos