Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Šiaulių švietimas – geriausiųjų penketuke

Žurnalo „Reitingai“ skelbiamas švietimo įstaigų ir aukštojo mokslo institucijų reitinge geros žinios šiauliečiams ir krašto žmonėms. Galima drąsiai konstatuoti, kad Šiaulių akademija yra geriausio Lietuvoje Vilniaus universitetas (VU) dalis. Šiaulių valstybinė kolegija yra geriausiųjų penketuke, net dvi gimnazijos patenka į geriausių šalyje dešimtuką.

Šiaulių miesto švietimo sistema demonstruoja stabilumą. Žurnalo „Reitingai“ paskelbtuose duomenyse matyti, kad pagal švietimo rodiklius Šiaulių miesto savivaldybė yra penktoji Lietuvoje (iš 60 savivaldybių). Tokioje pozicijoje Šiaulių miestas buvo ir pernai. Reitingo sumanytojai vertino valstybinių brandos egzaminų rezultatus, ne vieno, o visų dalykų. Teigiama, kad tai yra tikrai patikimas rodiklis, labai tiksliai atskleidžiantis akademinį lygį ir pasirengimo kokybę. Šį kartą dar pridėti dešimtokų pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimo rezultatai.

2023 metų Lietuvos gimnazijų reitinge taip pat yra gerų pasikeitimų. Į geriausiųjų gimnazijų (kurios nevykdo mokinių atrankos) dešimtuką šį kartą pateko net dvi miesto gimnazijos. Greta reitingo viršūnės senbuvės – Šiaulių J. Janonio gimnazijos, kuri šiemet įvardinta trečia geriausia gimnazija Lietuvoje, devintoje vietoje įsitaisė ir Šiaulių Didždvario gimnazija.   

Atrankos nevykdančių mokyklų pirmasis 10-ukas:

  1. Klaipėdos licėjus
  2. Panevėžio J. Balčikonio gimnazija
  3. Šiaulių J. Janonio gimnazija
  4. Kauno „Saulės“ gimnazija
  5. Marijampolės marijonų gimnazija
  6. Vilniaus Vytauto Didžiojo gimnazija
  7. Vilniaus Žvėryno gimnazija
  8. Vilniaus S. Daukanto gimnazija
  9. Šiaulių Didždvario gimnazija
  10. Kauno Jono Pauliaus II gimnazija

Reitingo sudarytojai vertino pagal 24 skirtingus kriterijus: abiturientų, įstojusių į valstybės finansuojamas vietas aukštosiose mokyklose ir užsienyje dalį, valstybinių brandos egzaminų (VBE) rezultatus, neišlaikiusiųjų procentą ir pan.

 

Šiauliečiai ir viso regiono gyventojai gali drąsiai pasidžiaugti kokybiškomis aukštojo mokslo studijomis. 2023 metų valstybinių kolegijų reitinge stabiliai laikosi Šiaulių valstybinė kolegija.

Valstybinių kolegijų reitingo geriausiųjų penketukas:

  1. Kauno kolegija, surinkusi 69,4 taško, iš antros pozicijos pakilo į pirmąją;
  2. Vilniaus kolegija, surinkusi 65,54 taško, turėjo užleisti iki šiol turėtą pirmą poziciją;
  3. Kauno technikos kolegija surinko 64,8 taško ir išlaikė turėtą poziciją;
  4. Lietuvos aukštoji jūreivystės mokykla surinko 56,66 taško ir, kaip ir pernai, yra toje pačioje vietoje;
  5. Vilniaus technologijų ir dizaino kolegija, surinkusi 48,92 taško, dalijasi ta pačia vieta su Šiaulių valstybine kolegija, surinkusia 48,29 taško.

Kolegijos buvo vertintos pagal keturis stambius parametrus (kuriuose yra 25 skirtingi pokriterijai): I. Studentai ir studijos (už šį kriterijų jos galėjo gauti 35 taškus); II. Alumnų kuriama pridėtinė vertė ir darbdavių vertinimai (už šį kriterijų galėjo gauti 25 taškus); III. Kolegijos akademinis personalas ir studijų bazės gerovė (už šį kriterijų galėjo gauti 20 taškų); IV. Konkuravimas tarptautinėje studijų erdvėje (už šį kriterijų galėjo gauti 20 taškų).

Vilniaus universitetas (VU), kurio dalis yra Šiaulių akademija, išlieka geriausiu universitetu Lietuvoje. Šiemet VU surinko 69,75 reitingo taško iš 100 galimų ir yra geriausiai vertinamas darbdavių, o VU studentai – vieni geidžiamiausių darbuotojų rinkoje. VU jau daugelį metų renkasi daugiausia gabiausių Lietuvos abiturientų. 59 proc. abiturientų, išlaikiusių valstybinius brandos egzaminus nuo 86 iki 100 balų, rinkosi studijas Vilniaus universitete.

Geriausių valstybinių universitetų 5-ukas:

  1. Vilniaus universitetas, surinkęs 69,75 taško, yra lyderis (pernai jis taip pat buvo pirmas);
  2. Lietuvos sveikatos mokslų universitetas, surinkęs 61,14 taško, pirmą kartą iškilo į antrą poziciją šalyje (pernai jis buvo trečias).
  3. Vytauto Didžiojo universitetas, surinkęs 58,84 taško, vėl grįžo į ankstesnių metų poziciją (pernai jis buvo ketvirtas);
  4. Kauno technologijos universitetas, surinkęs 56,14 taško, kristelėjo žemyn (pernai jis buvo antras);
  5. Vilnius TECH universitetas, surinkęs 53,95 taško, išlaikė turimą poziciją.

 

Šiais metais Lietuvos aukštųjų mokyklų reitinge universitetai buvo vertinti pagal 39 parametrus, suskirstytus į 5 stambius kriterijus: mokslo, meno ir / ar sporto veiklą bei personalo pasiekimus, alumnų kuriamą pridėtinę vertę ir darbdavių vertinimą, studentų skaičių ir studijų kokybę, konkuravimą tarptautinėje studijų erdvėje, esamą ir ateities akademinį personalą.

 

 

Viešųjų ryšių koordinatorius Vitalis Lebedis