Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Šiauliuose aptartos sveikatos sistemos aktualijos

Šiaulių mieste vyko LR Seimo Sveikatos reikalų komiteto išvažiuojamasis posėdis. Pirmiausia sostinės delegacija susitiko su miesto savivaldybės vadovais, vėliau lankėsi Respublikinėje Šiaulių ligoninėje, o antrąją dienos dalį vyko susitikimas su viso krašto savivaldybių ir sveikatos priežiūros įstaigų vadovais. Šiaulių miesto savivaldybė sulaukė pagyrimo dėl vykdomos medicinos darbuotojų pritraukimo programos.

Į išvažiuojamąjį posėdį Šiauliuose atvyko didžioji dalis Seimo Sveikatos reikalų komiteto narių ir jo vadovas Antanas Matulas, prie parlamentarų prisijungė Sveikatos apsaugos viceministras  Aurimas Pečkauskas, Premjerės patarėja sveikatos, socialinės politikos ir neįgaliųjų klausimais dr. Živilė Gudlevičienė, Nacionalinės sveikatos tarybos pirmininkas Algirdas Utkus ir Valstybinės ligonių kasos vadovas Gintaras Kacevičius. Svečius Šiaulių miesto savivaldybėje pasitiko meras Artūras Visockas, administracijos direktorius Antanas Bartulis ir mero patarėjas Vincas Urbonavičius.

 

Aptartas dviejų medikių atleidimo iš darbo atvejis

Dar susitikimo pradžioje Šiaulių meras paprašė įvertinti įvykį, nedarantį garbės visai sveikatos sistemai, kai dėl bendravimo su žiniasklaida buvo atleistos dvi Šiauliuose dirbusios Nacionalinio kraujo centro darbuotojos.

„Įvyko sisteminė neteisybė, kokios Lietuvoje jau nebeturėtų būti. Darbuotojos stengėsi kaip pritraukti daugiau donorų duoti kraują ir dėl to buvo atleistos iš darbo. Mano manymu, šitas veiksmas buvo neadekvatus ir nesąžiningas. Jei mes tokių dalykų nesusitvarkysime, daugiau nėra apie ką kalbėti“, – sakė Artūras Visockas.  

Mero kvietimu susitikime taip pat dalyvavo ir buvusios Nacionalinio kraujo centro darbuotojos Ingrida Skridailienė ir Inga Krivicienė. Moterys pasakojo, kad buvo atleistos iš darbo, kai davė interviu žurnalistei – komentavo situaciją, kaip bando prisikviesti donorus, kai šventiniu laikotarpiu mažėja duodančių kraują skaičius.  Nors paskleista informacija pasiekė tikslą ir po reportažo buvo sulaukta gerokai daugiau donorų nei įprastai, įstaigos vadovas nusprendė nutraukti darbo sutartį, bendravime su žiniasklaidą be savo leidimo  įžvelgęs šiurkštų darbo pareigų pažeidimą.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas teigė nustebintas tokio įvykio ir paprašė komitetui raštu pateikti išsamią informaciją apie šį atvejį.

„Ačiū, kad atkreipėte dėmesį, čia yra viceministras ir Vyriausybės patarėja, jie taip pat girdėjo visą informaciją. Morališkai ir logiškai atrodo, kad padaryta nesąmonė, reikia aiškintis, ar tokiam vadovo sprendimui buvo teisinis pagrindas“, – sakė A. Matulas.

 

Gautas Valstybinės ligonių kasos vadovo pažadas dėl finansavimo

Susitikime nemažai kalbėta apie pažangą mieste rengiantis bendruomenės sveikatos centrų steigimui, apie tinkamą insulto ištiktų ligonių aptarnavimą. Taip pat aptarta situacija sveikatos priežiūros įstaigose. Šiaulių meras pabrėžė, kad savivaldybė dės visas pastangas, kad miestui pavaldžiuose pirminės sveikatos priežiūros centruose – Centro ir Dainų poliklinikose – suteikiamos paslaugos būtų aukščiausios kokybės ir nė trupučiu nenusileistų privačioms tokio tipo įstaigoms, bus didinamas ir teikiamų paslaugų skaičius. Šiuo metu  daugiau nei pusė šiauliečių, prisirašiusių pas šeimos gydytojus, yra pasirinkę miesto poliklinikas, kiti – privačius šeimos gydytojų kabinetus.

Šiaulių miesto vadovas Artūras Visockas iš  Valstybinės ligonių kasos vadovo Gintaro Kacevičiaus gavo pažadą, jog šiais metais visos poliklinikų teiktos paslaugos gyventojams bus apmokėtos, miesto įstaigos gali drąsiai plėsti paslaugų apimtis.

 

Susitikimas su regiono savivaldybių atstovais

Po susitikimo su Šiaulių miesto savivaldybės vadovais, Sveikatos komiteto nariai ir kitų institucijų atstovai lankėsi  Respublikinėje Šiaulių ligoninėje, kur bendravo su šios įstaigos darbuotojais. Po pietų delegacija vėl grįžo į Šiaulių miesto savivaldybę, kur buvo surengtas susitikimas su visų regiono savivaldybių atstovais ir sveikatos priežiūros įstaigų vadovais.  

Susitikimo dalyviai išklausė Sveikatos apsaugos ministerijos pranešimą apie sveikatos priežiūros sistemos įstaigų tinklo pertvarką Šiaulių apskrityje, taip pat buvo pristatyta Šiaulių apskrities sveikatos priežiūros įstaigų finansinė situacija. Šiaulių apskrities savivaldybių atstovai dalijosi informacija apie sveikatos priežiūros paslaugų organizavimą ir teikiamų paslaugų prieinamumą.

Posėdis Šiaulių miesto savivaldybės Tarybos posėdžių salėje prasidėjo nuo Sveikatos apsaugos ministerijos Strateginio planavimo ir valdymo skyriaus direktorės Raimondos Janonienės pranešimo apie sveikatos priežiūros sistemos įstaigų tinklo pertvarką Šiaulių apskrityje.

 

Apžvelgti strateginiai tikslai, išliekantys iššūkiai ir įgyvendinamos reformos

„Lietuvos gyventojų sveikatos būklė nėra gera, esame vieni prasčiausių EU šalyse pagal vidutinės gyvenimo trukmės rodiklį. Pertvarkos galėtų padėti šią situaciją spręsti“, – teigė savo pristatymą pradėjusi R. Jononienė.

Sveikatos sistemoje įgyvendinamos 6 reformos:

Visuomenės sveikatos priežiūros pertvarka.

Greitosios medicinos pagalbos centralizavimas.

Asmens sveikatos priežiūros tinklo vystymas.

Psichikos sveikatos priežiūros pertvarka.

Pacientų pavėžėjimo paslaugų įgyvendinimas.

Ilgalaikės priežiūros paslaugų vystymas.

Pristatyta, kad šiomis reformomis siekiama iki 2023 metų pailgintini vidutinę Lietuvos gyventojų gyvenimo trukmę.

Aptarta Šiaulių apskrities sveikatos priežiūros įstaigų finansinė situacija

Tarybos posėdžių salėje pristatytas Valstybinės ligonių kasos ir Šiaulių teritorinės ligonių kasos  pranešimas apie Šiaulių apskrities sveikatos priežiūros įstaigų finansinę situaciją.

2023 m. gruodžio mėn. Šiaulių apskrities ligoninėms buvo skirta lėšų už 2023 m. sausio–lapkričio mėn. skubiosios medicinos pagalbos skyriuose suteiktas paslaugas. Skirti pinigai padengė Šiaulių regiono ligoninių trūkstamas lėšas, todėl Šiaulių teritorinės ligonių kasos direktorė Dalia Miniauskienė informavo, kad visų Šiaulių apskrities ligoninių 2023 m. finansiniai rezultatai bus teigiami.

Komiteto pirmininkas džiaugėsi apskrityje sukurtomis darbuotojų pritraukimo programomis

Šio Sveikatos reikalų komiteto išvažiuojamo posėdžio metu Šiaulių apskrities savivaldybėms buvo suteikta galimybė pasisakyti apie sveikatos priežiūros paslaugų organizavimą: paslaugų prieinamumo problemas ir pasiūlymus.

Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas kreipėsi į susirinkusius Šiaulių apskrities savivaldybių gydymo įstaigų atstovus ir priminė, jog apie visas ekstremalias situacijas, kurios kyla įstaigos viduje, reikia informuoti ir savivaldybių merus ar administracijos direktorius.

„Kilus sudėtingoms situacijoms, pavyzdžiui, ligoninę nusprendus palikti darbuotojui, kuris vienintelis teikia būtent tokią paslaugą, informuokite merą, direktorių. Galbūt kartu jums pavyks priimti greitą sprendimą, kuris išspręs visą problemą“, – pabrėžė A. Matulas.

Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas džiaugėsi, kad didžioji dalis Šiaulių apskrities savivaldybių sukūrė darbuotojų pritraukimo skatinimo programas, kurias pavadino labai dosniomis.

Šiaulių miesto savivaldybėje vykusiame posėdyje dalyvavo Sveikatos apsaugos ministerijos, Nacionalinės sveikatos tarybos, Valstybinės ligonių kasos, Šiaulių teritorinės ligonių kasos atstovai, Šiaulių m., Šiaulių r., Radviliškio r., Joniškio r., Pakruojo r., Kelmės r.,  Akmenės r. savivaldybių merai ar jų atstovai, sveikatos priežiūros įstaigų vadovai ir atstovai.

Šiaulių miesto savivaldybės informacija ir nuotraukos