Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Šiauliuose pirmąkart minima Lietuvos žydų gelbėtojų diena

Šiauliuose pirmąkart minima Pasaulio Tautų Teisuolių diena, kuri į atmintinų dienų sąrašą įtraukta praeitų metų pabaigoje. Atminimo ceremonija vyko Ežero ir Vilniaus gatvių sankryžoje esančiame Pasaulio Tautų Teisuolių atminimo skvere. Šis Šiaulių mieste esantis skveras, tikriausiai vienintelis toks Lietuvoje, skirtas įamžinantis Pasaulio Tautų Teisuolių atminimą.

Šiaulių miesto mero pavaduotojas Egidijus Elijošius, kalbėdamas apie šios dienos prasmę, priminė, kad šia proga turėtume kalbėti ne tik apie žydų ir lietuvių bendrystę, konkrečių žmonių nuopelnus, bet ir apie  teisingumą bei laisvę rinktis. Ši diena kiekvienam iš mūsų turėtų priminti kokia stipri ir svarbi yra pasirinkimo laisvė.

Minėjime savo žodį skyrė ir Šiaulių apskrities žydų bendruomenės pirmininkas Sania Kerbelis.

„Pasaulio Tautų Teisuoliai, manau drąsiai galim pasakyti, yra šventi žmonės. Turbūt pats didžiausias turtas, kurį Dievas yra davęs žmogui, yra gyvybė, o būtent Pasaulio Tautų Teisuoliai ir gelbėjo šį turtą. To gelbėjimo kaina dažnai būdavo jų pačių ir jų artimųjų gyvybės“, – kalbėjo Sania Kerbelis.

Minėjimo metu susirinkusieji skaitė visų žydų gyvybes gelbėjusių Pasaulio Tautų Teisuolių vardus, degė atminimo žvakutes. Pasaulio Tautų Teisuolio vardą yra gavę beveik tūkstantis lietuvių ir tai yra aukščiausias apdovanojimas, kurį Izraelio valstybė gali įteikti žmonėms už jų nuopelnus humanizmui.

Dar praeitų metų rudenį Lietuvos Respublikos Seimo Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisija priėmė sprendimą kovo 15-ąją paskelbti Lietuvos žydų gelbėtojų dieną.

Lietuvos žydų gelbėtojų dienos data pasirinkta prisimenant Oną Šimaitę, 1966-ųjų kovo 15-ąją tapusią pirmąja lietuve, kuriai buvo suteiktas Pasaulio Tautų Teisuolės vardas už žydų gelbėjimą per Holokaustą.

Informacija ir nuotraukos Evos Šimkevičiūtės