Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Šiauliuose pradedamas šildymo sezonas

Spalio 9 d. pasirašytas potvarkis dėl šildymo sezono pradžios, jame numatyta, kad šildymo sezonas Šiauliuose nedelsiant pradedamas švietimo ir socialinėse įstaigose, o savaitės pabaigoje – ir visame mieste.

Siekiant išvengti gyventojų susirgimų dėl smarkiai atvėsusių orų, šią savaitę pradedamas 2023–2024 m šildymo sezonas. Pirmiausia šiluma pasieks Šiaulių miesto švietimo biudžetines įstaigas, Šiaulių miesto savivaldybės globos namus, Šiaulių miesto savivaldybės vaikų globos namus, kompleksinių paslaugų namus ,,Alka“ ir Šiaulių miesto savivaldybės socialinių paslaugų centrą. Šiose įstaigose radiatoriai ims šilti spalio 10 dieną, antradienį.

Kitiems vartotojams šildymo sezonas pradedamas nuo 2023 m. spalio 12 d., šildymą vartotojams bus įjungta ne vėliau kaip iki 2023 m. spalio 13 d.

„Neabejotina, kad sveikata yra didžiausias žmogaus turtas, o žinant, kad spalio mėnesio šilumos kaina Šiaulių mieste, palyginti su praėjusiais metais, yra net 30 procentų mažesnė, nėra tikslinga ilgai laukti. Verta tausoti kiekvieno gyventojo, ypač vaiko, sveikatą. Būtų neatleistina, jei dėl šaltų ir drėgnų patalpų žmonės imtų sirgti“, – komentavo Šiaulių miesto meras Artūras Visockas.  

AB „Šiaulių energija“ Informuoja, kad yra visiškai pasiruošusi artėjančiam šildymo sezonui. AB „Šiaulių energija“ duomenimis centralizuotai tiekiamos šilumos kaina Šiaulių miesto vartotojams nuo 2023 m. spalio 1 d. yra  6,00 ct/kWh (be PVM). Palyginti su 2022 m. spalio mėn. (8,58 ct/kWh be PVM), kaina mažesnė 30,07 proc. Lyginant su vidutine praėjusio 2022 / 2023 metų šildymo sezono kaina 8,20 ct/kWh (be PVM), kaina yra mažesnė 26,82 proc. Prognozuojama, kad visas šis šildymo sezonas bus 10–15 proc. pigesnis už praėjusį, priklausomai nuo kuro kainų bei šilumos poreikio.

Šilumos vartotojams primename, kad NEBEGALIOJA Šilumos tiekimo ir vartojimo taisyklių nuostata, pagal kurią šildymo sezoną galima pradėti, kai tris paras iš eilės vidutinė lauko oro temperatūra yra žemesnė už +10 °C, ir baigti, kai ši temperatūra tris paras iš eilės yra aukštesnė už +10 °C.

Tačiau šilumos vartotojai turi galimybių pradėti ir baigti šildymo sezoną anksčiau ar vėliau, nei nusprendžia savivaldybė:

  1. Šilumos vartotojai turi teisę nuspręsti dėl savo pastatų šildymo pradžios ir pabaigos nepažeidžiant nustatytų higienos normų (išskyrus savivaldybių institucijų nustatytas įstaigas, kurioms šildymo sezono pradžia ir pabaiga nustatoma savivaldybių institucijų sprendimais).
  2. Jeigu šilumos vartotojai, turintys teisę nuspręsti dėl savo pastatų šildymo pradžios ir pabaigos, nusprendė pradėti arba baigti savo pastatų šildymą kitu laiku negu savivaldybių institucijų nustatyta šildymo sezono pradžia ar pabaiga, jie apie savo sprendimą ūkio ministro patvirtintose Šilumos tiekimo ir vartojimo taisyklėse nustatyta tvarka praneša šilumos tiekėjui, o šis ne vėliau kaip per 2 darbo dienas sprendimą įgyvendina.
  3. Šildymo sezono laikotarpiu šilumnešis privalo būti tiekiamas daugiabučio namo butams ir kitoms patalpoms šildyti. Butai ir kitos patalpos daugiabučiame name privalo būti šildomi, jeigu tam neprieštarauja dauguma to namo butų savininkų, neturinčių įsiskolinimų šilumos tiekėjui.
Šiaulių miesto savivaldybės informacija