Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Šiauliuose sužaliuos Dainų šventės šimtmečio ąžuoliukas!

Gausus būrys vaikų ir jaunimo iš įvairiausių Šiaulių miesto mokyklų dalyvavo simbolinio ąžuoliuko sodinimo ceremonijoje. Ąžuolas skirtas bene svarbiausiam šių metų kultūros įvykiui šalyje –Lietuvos dainų šventės šimtmečiui. Renginio dalyviai ne tik buvo šios simbolinės ceremonijos liudininkais, bet ir patys prisidėjo prie medelio sodinimo.

Greta Šiaulių miesto centrinio parko estrados iškilmingai pasodintas šimtmetį mininčios Lietuvos dainų šventės „Kad giria žaliuotų“ įamžinimui skirtas ąžuoliukas. Į ceremoniją susirinko didžiulis būrys jaunimo iš miesto gimnazijų, progimnazijų, meno mokyklų. Liaudiškų šokių kolektyvų nariai šiai šventei pasipuošė tautiniais rūbais. Didžioji dalis susirinkusių jaunųjų šiauliečių – nuolatiniai Lietuvos dainų švenčių dalyviai, tad jiems ši ceremonija buvo ypač svarbi.

Šiaulių miesto garbės pilietis, Šiaulių berniukų ir jaunuolių choro „Dagilėlis“ meno vadovas ir dirigentas Remigijus Adomaitis, kuris yra ir Lietuvos dainų švenčių vyriausiasis dirigentas, pabrėžė, kad dainuojamosios tradicijos 100-mečio įprasminimui pasirinktas labai tinkamas būdas – ąžuolo sodinimas.

„Dainų švenčių tradicija, kaip ir žaliuojantis medis, turėjo pergyventi įvairius laikotarpius, taip pat, negandas ir sunkumus. Džiaugiuosi, kad nepaisant nieko, mūsų noras dainuoti Lietuviškas dainas ir šokti liaudies šokius išliko ir liks, tikiu, labai ilgam. Sveikinu visus su šimtmečiu“, – sakė R. Adomaitis.

Šiaulių berniukų ir jaunuolių choro „Dagilėlis“ atliko dvi dainas iš tradicinio Dainų šventės repertuaro. Pirmoji jų – Maironio „Lietuva brangi“ – unikali tuo, kad skambėjo visose Lietuvos dainų šventėse.

„Šiauliečiai išties daug prisideda prie Dainų švenčių. Tuos žmones matome ir čia. Čia yra dainininkams vadovaujantis Maestro Remigijus Adomaitis. Turime daug šokėjų, o už tautinius šokius atsakingi Šiaulių miesto garbės piliečiai Violeta ir Romualdas Laugaliai. Šis ąžuoliukas gyvuos ilgai, ilgiau nei 100 metų, todėl visi, kurie jį sodinsite, vėliau praeikite pro šią vietą jau su savo vaikais, tegul ir jie tai sužino. Taip visi būsime dal labiau susiję su Šiauliais ir su Lietuva“, – sakė Šiaulių miesto meras Artūras Visockas, kviesdamas visus renginio dalyvius ateiti prie sodinamo ąžuoliuko ir simboliškai užberti žemės ant jo šaknų.

Pasak Šiaulių kultūros centro vadovės Deimantės Bačiulės, Nacionalinis kultūros centras kvietė Dainų šventės 100-mečio ąžuoliukus sodinti miestuose, kuriuose esama Dainų šventės bendruomenės, o Šiauliuose ši bendruomenė ne tik gausi, bet ir labai aktyvi.

Dainų šventės repertuarą šiauliečiai galės išgirsti ir jos dvasią pajusti dar likus daugiau nei mėnesiui iki šimtmečio Dainų šventės. Birželio 1 dieną Šiauliuose vyks regioninė dainų šventė „Teka saulelė“.

V. Lebedžio nuotraukos

Viešųjų ryšių koordinatorius Vitalis Lebedis