Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Šiauliuose vyko praktiniai informacijos prieinamumo mokymai

Rugsėjo 20 d. Šiaulių m. savivaldybės Tarybos posėdžių salėje vyko Neįgaliųjų reikalų departamento prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos organizuojami praktiniai informacijos prieinamumo mokymai „Kaip parengti kiekvienam prieinamą informaciją?“.

Praktiniai mokymai viešojo sektoriaus darbuotojams

Interaktyviuose mokymuose dalyvavo Šiaulių miesto savivaldybės ir kitų įstaigų darbuotojai, kurie savo kasdienybėje susiduria su raštų, įvairių dokumentų rengimu, informacijos skelbimu.

Mokymų metu dalyviai buvo kviečiami į diskusiją, kuri kvietė susimąstyti, kaip informacija lengvai suprantama kalba gali pakeisti neįgaliųjų kasdienybę.

Kiekvienas paskaitos dalyvis turėjo unikalią galimybę išbandyti prieinamo kiekvienam dokumento kūrimą, jo maketavimo ypatumus.

„Rengiamuose tekstuose turi būti lengvai formuluojamos ir aiškiai išsakomos mintys, naudojami trumpi sakiniai. Šiuo atveju turime galvoti apie savo skaitytoja, kai rašome tekstus lengvai suprantama kalba – skaitytojas yra žmogus, patiriantis sunkumų mus suprantant. Pavyzdžiui, asmuo su intelekto negalia ar žmogus, patyręs insultą“, – savo pristatymą pradėdama kalbėjo lingvistė Laura Vilkaitė-Lozdienė.

Informacijos prieinamumo mokymai Šiauliuose

Mokymuose pristatytas informacijos prieinamumas neregiams ir silpnaregiams

Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos pirmininko pavaduotojas Vilmantas Balčikonis susirinkusiai auditorijai pristatė priemones, kuriomis naudojasi silpnaregiai, norėdami išgirsti aprašytus dokumentus, paveikslėlius ir kt. Lektoriai aiškino ir tai, kaip susitvarkyti savo elektroninį paštą taip, kad Jūsų laiškus galėtų skaityti regos negalią turintys žmonės.

Savivaldybės ir jos įstaigų darbuotojai buvo mokomi tinkamai paruošti įvairias prezentacijas, kad techninės klaidos nesukliudytų akliesiems naudotis pateikiama informacija.

„Dažnai ruošiant ir pateikiant informaciją visuomenei yra neatsižvelgiama į tinkamą teksto formatą, dydį ar net lygiavimą, nes siekiame „malonaus akiai“ vaizdo. Tačiau šiandien išgirdome apie programas, kurios padeda įgarsinti tekstą neįgaliesiems ir supratome, kad „malonus akiai“ vaizdas labai dažnai tik atrodo gražiai, nes akliesiems ir silpnaregiams jis įgarsinamas per daug painiai“, – po mokymų įspūdžiais dalijosi mero padėjėja Alaina Štreimikytė. Jos teigimu, lektoriai padėjo suprasti šios visuomenės dalies sunkumus, siekiant išgirsti aktualią informaciją.

Gestų kalbos vertimo paslauga – visiems nemokama

Šiaulių miesto savivaldybės Tarybos posėdžių salėje buvo pristatyta ir nemokama gestų kalbos vertimo paslauga, kurios paskirtis – teikti gestų kalbos vertimo paslaugas apskrityse ir gerinti informacijos prieinamumą kurtiesiems.

Lektoriai pažymėjo, kad ši paslauga yra naudinga tiek klausos problemų turintiems, tiek jų neturintiems asmenis.

„Šios paslaugos gali būti naudingos įvairiose srityse: teisinėje, kultūros, net ir religinėje. Kiekvienu atveju, kai norite susikalbėti su kurčiuoju, galite kreiptis į Lietuvos gestų kalbos vertimo centrą ir vertėjas padės jums komunikuoti“, – inovatyvų sprendimą pristatė Lietuvių gestų kalbos vertimo centro Lietuvių gestų kalbos metodinio skyriaus vedėja Lina Juozaitienė.

Kaip užsisakyti vertėją?

  • paštu;
  • telefonu;
  • SKYPE programa.

Visą informaciją rasite čia: https://www.vertimaigestais.lt/

Šiaulių miesto savivaldybės informacija / Vitalio Lebedžio nuotraukos