Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Susirgimų kreivei kylant, daugėja besitestuojančių, bet mažėja besiskiepijančių

Užsikrėtimo atvejų skaičiui toliau kopiant į viršų, Šiauliuose stebima keista tendencija, itin aktyviai sustiprinamąją dozę rinkęsi šiauliečiai stabtelėjo. Ligoninės nauja sergančiųjų banga kol kas nepasiekė.

Visi didieji Lietuvos miestai bei keli kurortai ir toliau patenka į didžiausio sergamumo lentelės pirmąjį dešimtuką. Situacija Šiauliuose šiuo metu viena geriausių. Naujų atvejų per 14 dienų, tenkančių 100 tūkst. gyventojų rodiklis ir toliau didžiausias lieka Klaipėdoje (2 744), nežymiai atsilieka Vilnius (2 587) ir Kaunas (2 455), gerokai mažesni skaičiai Šiauliuose (1 793) ir Panevėžyje (1 783). Naujų atvejų augimo šuoliai įspūdingiausi Klaipėdoje (+1088), Vilniuje (+988) ir Kaune (+997), augimas mažesnis Panevėžyje (+347), mažiausias iš didmiesčių – Šiauliuose (+249).

Šiaulių miesto savivaldybės spaudos konferencijoje Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Šiaulių departamento vadovė Simona Abromavičienė pranešė, kad naujų atvejų skaičius kaimyninėse Šiauliams savivaldybėse yra gerokai, kai kuriuose rajonuose – net dvigubai mažesnis.

Vaikų sergamumas pasibaigus mokinių atostogoms kiek paaugo ir jau sudaro 15, 2 procentų nuo bendro sergančiųjų skaičiaus. 

Šiaulių apskrityje praėjusią savaitę nustatyta keletą kartų mažiau – vos 3 įvežtiniai COVID-19 atvejai: du atvejai iš Danijos, vienas iš Ispanijos.  

NVSC duomenimis, toliau daugiausia užsikrėtimų vyksta šeimose. COVID-19 ligos židinių fiksuojama tiek pat, kiek ir ankščiau – 33 (buvo 32). Šiaulių mieste registruota 20 protrūkių, buvo 21. Praėjusią savaitę fiksuoti 23 nauji protrūkiai (14 iš jų Šiauliuose).

Pasak Simonos Abromavičienės, naujų Omikron atvejų praėjusią savaitę nebuvo patvirtinta, susirgę gyventojai prašomi nelaukti sveikatos specialistų skambučių, o kuo greičiau pildyti atvejo anketas internetu.

Respublikinės Šiaulių ligoninės direktorė Česlova Špūrienė informavo, kad ligoninėje gydoma 70  COVID-19 pacientų (praėjusią savaitę buvo 65), iš jų 15 skiepytų. Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuje šiuo metu yra 9 žmonės (buvo 8), iš jų tik vienas skiepytas. Reanimuojamų pacientų amžius – nuo 38 m. iki 74 m. amžiaus. Respublikinės Šiaulių ligoninės Moters ir vaiko klinikoje gydomi 7 COVID-19 liga sergantys vaikai.

Direktorė pasidalino nerimu, kad didėja užsikrėtusių darbuotojų skaičius. Paskutinės dienos duomenimis, yra užsikrėtę 8 darbuotojai, anksčiau būdavo po 1-2 atvejus.

Regione COVID-19 lovų užpildymas yra 69 proc., su kitomis gydymo įstaigomis tariamasi dėl papildomų vietų. Kol kas gera tendencija, kad nedaugėja sunkių, reanimuojamų ligonių, užimta tik 34 proc. reanimacinių lovų.

 

Pasak Šiaulių miesto savivaldybės Sveikatos skyriaus vedėjos Viktorijos Palčiauskienės, pasiskiepijusių šiauliečių skaičius pasiekė 68,3 procentus (38,8 proc. yra pasiskiepiję pilnai, 27,3 proc. su sustiprinamąja doze, dalinai – 2,2 proc.).

Praeitą savaitę buvo paskiepyta daug mažiau gyventojų nei ankstesnėmis savaitėmis – vos 2924  (savaitę prieš – 4233) šiauliečių. Ypatingas sumažėjimas yra norinčių pasiskiepyti sustiprinamąja – trečiąja doze. Ją praeitą savaitę rinkosi 2469, (savaitę prieš – 3670) šiauliečių.

Vakcinacija vykdoma visose Šiaulių miesto gydymo įstaigose, registruotis skiepui galima telefonu 1808 arba užpildant registracijos formą koronastop.lt. puslapyje. Dėl sumažėjusių vakcinavimo skaičių, nuspręsta stabdyti skiepijimą prekybos centre „Akropolis“.

Tuo tarpu COVID-19 patikros punkte testavimo apimtys dar labiau augo, praėjusią savaitę atlikta   2700 PGR tyrimų (buvo 2552).

Mokyklose praėjusią savaitę testavimas vyko du kartus, teigiami greitųjų antigeno testų atsakymai buvo nustatyti 17 mokinių. Tėvai, kurie nėra davę sutikimų savo vaikams profilaktiškai testuotis mokyklose, galėtų penktadieniais gauti testus į namus ir testuoti savo vaikus sekmadieniais prieš grįžtant į mokyklą.

Viešųjų ryšių koordinatorius Vitalis Lebedis