Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Taktiliniai žemėlapiai Šiauliuose nepailstamai niokojami: regintieji nesistengia suprasti aklųjų?

Pirmadienio spaudos konferencijoje Šiaulių miesto savivaldybės vicemeras Justinas Švėgžda kreipėsi į šiauliečius ir prašė susivienijimo saugant mieste įkurtus taktilinius žemėlapius, skirtus neregiams ir silpnaregiams. Praėjusių metų lapkritį centrinėje miesto dalyje įrengti žemėlapiai nepailstamai kenčia nuo vandalizmo, tuo tarpu Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga prašo žmonių supratimo – „labai gaila, kad regintieji nesupranta neregių problemų“.

Suteikė džiaugsmo tiek Šiaulių, tiek Lietuvos silpnaregiams

2022-ųjų m. lapkritį Šiaulių mieste įrengti du taktiliniai žemėlapiai – vienas jų apima Prisikėlimo aikštę ir jos prieigas su Šiaulių katedra, kitas – Saulės Laikrodžio aikštę, dekoratyvinę skulptūrą „Šaulys“, Šiaulių senąsias Talkšos kapines, Talkšos ežero pakrantę su geležine lape, labirintu.

Pagrindinė taktilinių žemėlapių funkcija – pagalba neįgaliesiems. Jie yra trijų išmatavimų, turi apčiuopiamas linijas, taškus bei kitus žymėjimus, kuriuos liesdami aklieji ir silpnaregiai supranta erdvėje išsidėsčiusius aplinkinius objektus, gali geriau orientuotis aplinkoje. Papildoma tekstinė informacija pateikiama Brailio raštu.

Praėjusiais metais sumontuotus žemėlapius išbandė Šiaulių aklųjų ir silpnaregių draugijos atstovas šiaulietis, pu­bli­cis­tas ir pe­da­go­gas Juozas Ežerskis.

„Pagaliau galėjau „pamatyti“ mūsų puikiąją Šiaulių katedrą“, – atidžiai rankomis „apžiūrėjęs“ Prisikėlimo aikštės maketą pasidžiaugė šviesuolis J. Ežerskis.

Pirmasis vandalizmo aktas įvykdytas pirmąją kūrinių gyvavimo dieną

Tačiau džiaugtis Šiaulių ir visos Lietuvos silpnaregiai negalėjo ilgai, nes pirmasis vandalizmo aktas buvo įvykdytas tą pačią dieną, kai žemėlapiai buvo sumontuoti.

„Pasirodo mieste yra blogos valios žmonių, kurie šiuos kūrinius iš aklųjų ir visos miesto bendruomenės nori atimti, nes žemėlapiai ne vieną kartą kentėjo nuo vandalizmo aktų. Skaudu pranešti, tačiau pirmasis apniokojimas buvo įvykdytas tą pačią dieną, kai žemėlapiai buvo sumontuoti, tądien nulaužyti metalinės konstrukcijos medžiai žemėlapyje, kuris vaizduoja Prisikėlimo aikštę“, – problemą aiškino vicemeras.

Apgadinti žemėlapius nėra lengva – nusikaltėliai ateina pasiruošę

Po pirmojo apgadinimo žemėlapis buvo atkurtas 2023-ųjų kovo mėnesį, tačiau vandalizmas nesibaigė. Vicemeras Justinas Švėgžda aiškina, kad po pirmojo metalinių konstrukcijų atkūrimo kentėti pradėjo abu žemėlapiai.

„Neramina ir tai, kad žemėlapiai gaminti iš medžiagų, atsparių smūgiams ir nusidėvėjimui, tai reiškia, kad piliečiai tiesiog praeidami to padaryti negali, šiam vandalizmo aktui reikia ruoštis, daryti tai planuotai. Iš pradžių kentėjo medžiai, tačiau matome, kad Saulės laikrodžio aikštės žemėlapyje kažkas nupjovė skulptūros „Šaulys“ lanko strėlę“, – teigė vicemeras, kuris atkreipė dėmesį ir į tai, kad nusikaltimai dažniausiai vykdomi naktį, kuomet vaizdo stebėjimo kamerose sunkiau įžvelgti nusikaltėlių veidus.   

„Labai gaila, kad regintieji nesupranta neregių problemų“

Kodėl šie žemėlapiai ypatingai svarbūs papasakojo Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos Šiaulių miesto ir rajono filialo tarybos pirmininkė Odeta Jurevičienė.

Pirmininkė teigia, kad Šiaulių aklųjų ir silpnaregių sąjunga siekia bendradarbiauti su kitais Lietuvos miestais ir kurti veiklas, kurios galėtų praskaidrinti nereginčiųjų kasdienybę. Spaudos konferencijos metu O. Jurevičienė neslėpė apmaudo ir sakė, kad regintieji dažnai nesupranta neregių problemų.

„Mums labai svarbu turėti tokias puošmenas Šiauliuose ir padėti akliesiems bei silpnaregiams susipažinti su nuostabiu kraštovaizdžiu, kuris didžiąją dalį visuomenės džiugina kiekvieną dieną. Mūsų planuose yra projektų, kuriais sieksime į Šiaulius prisikviesti aklųjų iš visos Lietuvos, šitaip kurti bendrus projektus ir bendradarbiauti“, – kalbėjo Odeta Jurevičienė, kuri pridūrė, kad taktiliniai žemėlapiai galėtų tapti traukos objektu siekiant megzti šiuos bendradarbiavimo ryšius, tačiau piktavaliams nenustojus jų niokoti – tai nepavyks.

Mačiusius ar ką nors žinančius apie šiuos įvykius, prašome susisiekti su Šiaulių miesto savivaldybės administracija arba skambinti bendruoju pagalbos numeriu – 112.

„Kai kurie pažeidėjai yra nustatyti ir perduoti policijai, tačiau prašome visuomenės susivienijimo saugant miestą nuo panašių įvykių. Asmenys, kurie gyvena netoliese žemėlapių ar vakarais vaikšto su augintiniais gali pastebėti įtartiną veiklą ir apie ją pranešti. Pilnam problemos įveikimui reikia visų mūsų susivienijimo“, – visuomenės prisidėjimo prašė vicemeras Justinas Švėgžda.

Architektūros, urbanistikos ir paveldosaugos skyriaus ir Vitalio Lebedžio nuotr.

Mero padėjėja Alaina Štreimikytė.