Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Integruotas tiksliųjų ir gamtos mokslų konkursas „Žinių traukinys”

2023-11-21 dieną į Šiaulių „Romuvos“ progimnaziją atriedėjo jau tradiciniu tapęs Šiaulių miesto 5–8 klasių mokinių integruotas tiksliųjų ir gamtos mokslų konkursas  „Žinių traukinys“. Smagu, kad pasivaržyti, parodyti žinias ir linksmai praleisti laiką susirinko mokiniai net iš dešimties Šiaulių  miesto progimnazijų. Mokinius ir juos atlydėjusius mokytojus pasveikino ir gražaus laiko palinkėjo progimnazijos direktorė Stanislava Prazauskienė.

Prieš pasileisdamos į gamtos ir tiksliųjų mokslų stoteles, komandos sukūrė trumpus prisistatymus apie save ir gavusios žemėlapius išvyko į nurodytas šalis, kur jų laukė išbandymai ir įvairios užduotys. Integruoto tiksliųjų ir gamtos mokslų konkurso „Žinių traukiniui“ atvykus į fizikos šalį, keleivių laukė sunkios užduotys, daugeliui dar nematytos gamtos mokslų laboratorijos priemonės. Užsidėję apsauginius akinius ir pasinaudodami lazeriniais šviesos šaltiniais, konkurso dalyviai turėjo tyrinėti šviesos spindulių eigą vandenyje ir stikle. Savo tyrimo ir matavimų rezultatus jie fiksavo lentelėje. Užduotys pareikalavo mokinių gebėjimų savarankiškai tirti, ieškoti ir kritiškai vertinti tyrinėjimui reikalingą informaciją. Informatikos šalies stotelėje konkurso dalyvių laukė programavimo ir skaičiuoklės užduotys. Atliekant užduotis reikėjo pasitelkti ne tik informatikos, bet ir matematikos žinias. Dalyviai dirbdami komandose gan puikiai susidorojo su jiems skirtomis užduotimis. Puikiai pasirodė ir jaunieji chemikai. Jaunieji tyrinėtojai stebėdami, kaip rūgštiniai ir šarminiai tirpalai keičia indikatorių spalvą, atliko eksperimentą ir išsiaiškino, kaip naudojantis gamtiniais ir cheminiais indikatoriais galima nustatyti, koks yra tirpalas - šarminis ar rūgštinis. Šioje veikloje mokiniai įgijo tiriamosios veiklos įgūdžių ir kartu patyrė pažinimo džiaugsmą. Biologijos šalies stotelėje jauniesiems mokslininkams teko pademonstruoti, kaip pripūsti balioną nenaudojant oro. Užduotis sukėlė daug emocijų, bet su ja buvo puikiai susidorota. Toliau sekė darbas su mikroskopu. Teko šiek tiek paspėlioti, kieno ląstelės matomos, kokiai karalystei galime tą organizmą priskirti ir kokiame organe tos ląstelės išsidėsčiusios. Atsakymų būta įvairių. Na ir trečioje užduotyje teko nustatyti, kiek metų pažymėta ant sumedėjusio augalo stiebo. Mokiniai, kurie prisiminė, kad amžius nustatomas pagal metines rieves, su užduotimi susitvarkė labai greitai. Kupini emocijų, geros nuotaikos išvyko į matematikos stotelę, ten pasitikrino žinias bei gebėjimus atlikdami suktas matematines užduotis. Nuobodžiauti nebuvo kada. Užduotys skatino mąstyti logiškai ir greitai. Svarbi buvo kiekvieno komandos nario mintis. Aplankius stoteles mokinių komandos skubėjo į salę. Sugrįžę dalyviai išbandė savo jėgas individualiose „Žinių traukinio" varžytuvėse socrative.com programėlėje. Asmeninėje įskaitoje daugiausia taškų surinko „Romuvos" progimnazijos 8 klasės mokinė Neringa Tvaronavičiūtė,  antrąja  vieta džiaugėsi  mūsų progimnazijos 8 klasės mokinė Deimilė Juodrytė, trečioji vieta atiteko Adui Navagrudskiui iš Gytarių progimnazijos.

Smagu buvo matyti komandų darbą, emocijas ir pažinimo džiaugsmą. Mokiniai linksmai ir puikiai praleido laiką, pasitikrino savo žinias ir gebėjimus, buvo apdovanoti padėkomis, diplomais ir prisiminimo dovanėlėmis. Draugiškai nusiteikę atsisveikino iki susitikimo kitais metais.

 

                 Gamtos ir žmogaus, biologijos mokytoja Sonata Puidokienė

Švietimo skyriaus vyr. specialistė Dainutė Dubinienė
Į komentarus neatsakome
Neteisingas
Neteisingas
captcha
Neteisingas