Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Lietuvių kalbos dienų renginiams nesutrukdė ir karantinas

Valstybinė lietuvių kalbos komisija šeštą kartą pakvietė šalies įstaigas, visuomenines organizacijas ir lietuvių bendruomenes užsienyje surengti Lietuvių kalbos dienas. Atsižvelgus į esamą situaciją, šiais metais pasiūlyta pratęsti tradicinį Lietuvių kalbos dienų laikotarpį ir renginius organizuoti vasario–gegužės mėnesiais.

Šiauliuose, kaip ir ankstesniais metais, prie šios iniciatyvos aktyviausiai prisijungė Šiaulių miesto kultūros ir švietimo įstaigos. Daugelis jų neišsigando dėl pandeminės situacijos  kilusių iššūkių ir šiuo sudėtingu išbandymų laikotarpiu ne tik sėkmingai tęsė veiklą, bet ir surado naujų galimybių, kaip tą veiklą padaryti įdomią ir patrauklią. Nors karantino ribojimai pakoregavo suplanuotus Lietuvių kalbos dienų renginius, ne visi iš jų įvyko, kai kurie yra perkelti į tolimesnį laiką, tačiau daugelis jų vyko virtualioje erdvėje.

 

Šiaulių miesto savivaldybės interneto svetainėje vasario 17–24 dienomis buvo kviečiama dalyvauti virtualioje lietuvių  kalbos viktorinoje „Kalbos namai“. Viktoriną organizavo Šiaulių miesto savivaldybė ir Lietuvių kalbos draugijos Šiaulių skyrius. Sulaukta 210 viktorinos dalyvių. Jie turėjo atsakyti į 25 klausimus iš įvairių lietuvių kalbos sričių. Viktorinos klausimus sudarė ir dalyvių atsakymus vertino Savivaldybės administracijos direktoriaus patvirtinta komisija (pirmininkė – LKD valdybos pirmininkė Genovaitė Kačiuškienė).

Viktorinoje dalyvavo 59 moksleiviai nuo 14 metų amžiaus, 151 suaugęs asmuo, iš kurių 25 lituanistai. 168 viktorinos dalyviai – šiauliečiai, 42 – kitose Lietuvos vietovėse gyvenantys asmenys.

Iš trijų viktorinos dalyvių grupių – suaugusiųjų, lituanistų ir moksleivių – buvo atrinkta 11 laimėtojų, surinkusių daugiausia balų. Jiems įteikti Šiaulių miesto savivaldybės ir Lietuvių kalbos draugijos įsteigti prizai, diplomai ir padėkos.

 

Džiugu, kad žmonės, kurių pagrindinis darbo įrankis yra kalba, supranta savo kilnią misiją ir ją vykdo. Tačiau ypatingos pagarbos nusipelno ir tie žmonės, kurie išsiskiria savo rūpestingu ir atsakingu požiūriu į lietuvių kalbą, į viešai tariamą ar rašomą žodį, nors jų veikla nėra tiesiogiai susijusi su  kalbos mokymu, redagavimu ar kūrimu. Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienos proga Šiaulių miesto savivaldybė atrinko tris Šiaulių įmonėse dirbančias ir kuriančias darbuotojas, kurioms padėkota už geranorišką bendradarbiavimą, iniciatyvumą ir atsakingą požiūrį siekiant viešai skleidžiamo lietuviško žodžio tikslumo ir taisyklingumo, už vaisingas pastangas puoselėti, kurti, turtinti lietuvių kalbą. UAB „Busturas“ dizainerei-maketuotojai Astai Lunskytei, UAB „Rūta“ produkto vadovei Vitalijai Stonienei ir Šiaulių apskrities televizijos Žinių tarnybos vadovei Neringai Trinkaitei įteiktos Šiaulių miesto savivaldybės mero padėkos ir Savivaldybės simbolinės dovanėlės.

Daugiau informacijos čia >>>

Į komentarus neatsakome
Neteisingas
Neteisingas
captcha
Neteisingas