Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Prieššventinė savaitė prasidėjo metų įvykiu

Šiaulių miesto meras Artūras Visockas į susitikimą pakvietė kraštotyrininką, teisininką Joną Nekrašių. Žinomas šiaulietis į savivaldybę atsinešė naujausią savo autorinį darbą – dar spaustuvės dažais kvepiančią įspūdingą knygą. Leidinį apžiūrėjęs savivaldos vadovas pasidžiaugė, kad šį knyga – metų įvykis.

Susitikimo pradžioje Jonas Nekrašius pasidalino, kad surinkti informaciją knygai „Šiaulių regiono lyderystė: amatai, pramonė ir prekyba XV-XXI a“ užtruko daugiau nei 10 metų. Leidinio kompiuterinis rankraštis sudarė pusšešto šimto puslapių, tad laimėjus projektą ir gavus finansavimą, tekstus teko trumpinti.

„Pirmiausia noriu padėkoti Šiaulių prekybos pramonės ir amatų rūmams už tikėjimą, kad toks leidinys yra reikalingas ir mes galime bendromis jėgomis jį išleisti į pasaulį. Jų rūpesčiu buvo parengta ir pateikta paraiška Lietuvos kultūros tarybai, gautas rėmimas. Daug kam kyla klausimas, kodėl knygą pradėjau nuo 15 amžiaus. Tuo metu pradėjo sparčiai vystytis amatai, statant dabartinės Šiaulių katedros pirmtakę reikėjo suburti daug įvairių amatininkų, tai buvo rimtas impulsas naujam miesto augimo etapui. Viešuose ir privačiuose archyvuose teko aptikti kituose leidiniuose dar nepaminėtų faktų, yra unikalių niekur neskelbtų nuotraukų, spausdinami ir senieji to laikotarpio žemėlapiai“, – pasakojo Jonas Nekrašius.

Pasak autoriaus, leidinyje susidėliojo toks istorinis paveikslas, kuriuo šiauliečiai gali ne tik patys nuoširdžiai pasidžiaugti, bet ir su pasididžiavimu visai Lietuvai parodyti, kokie esame, kokia turtinga mūsų istorija.

„Ši savaitė tikrai unikali, minime NATO istorinę dieną, kai prieš 20 metų Lietuva tapo visateise aljanso nare, ta proga sulauksime Prezidento Gitano Nausėdos apsilankymo, taip pat startuoja reprezentacinis festivalis „Resurrexit”, bus atidarytas renovuotas VU Šiaulių akademijos Pedagogų rengimo centras. Na, o šią  savaitę pradedame, sakyčiau, metų įvykiu. Tokios knygos, kur būtų pateikti Šiaulių įvykiai net nuo 15 amžiaus, laukėme labai seniai. Vos tik gavęs autoriaus žinutę, norėjau kuo greičiau tą leidinį pamatyti, didžiulė garbė gauti pirmąjį šios knygos egzempliorių“, – sakė meras Artūras Visockas.

Pasak J. Nekrašiaus, daug ką pasako semiotiko, mūsų mieste gyvenusio profesoriaus Algirdo Juliaus Greimo mintis. Profesorius taip apibūdino Šiaulių savitumą: „Šiauliai buvo vienintelis miestas Lietuvoje, turėjęs savitą veidą, savą inteligentiją, savo kultūrą, gyvenimą, originalų darbininkų judėjimą, miesto savivaldybę, kuri vienintelė gal Lietuvoje jautėsi iš tiesų savivaldybe, už visa tai Šiauliai didele dalimi turi būti ir buvo dėkingi Zubovams ir jų bendradarbiams. Tai miestas, kuris turi savo didelius žmones ir savą mitologiją.“

A. Visockas pasidžiaugė, kad Šiaulių braižas buvo matomas dar tarpukario Lietuvos laikais, tad dabar tikrai svarbu šitą savitumą ryškinti, jį išlaikyti.

Susitikimo metu taip pat aptarta galimybė knygoje „Šiaulių regiono lyderystė: amatai, pramonė ir prekyba XV–XXI a.“ surinktų istorinių duomenų pagrindu parengti įdomiųjų Šiaulių istorijos pamokų ciklą šiauliečiams.  

Skaitytojams knygą autorius norėtų pristatyti pasirenkant simbolinę datą, galbūt miesto gimtadienio proga, iki to laiko bus išleistas ir visas numatytas leidinio tiražas.

Viešųjų ryšių koordinatorius Vitalis Lebedis