Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Šiaulių „Romuvos“ progimnazija įgyvendino bendruomenės sveikatingumo skatinimo projektą

Šiaulių „Romuvos“ progimnazija, siekdama trečių ir ketvirtų klasių mokinių sveikos gyvensenos įgūdžių ugdymo, sveikatos stiprinimo, kuriant sveikatai palankią fizinę ir psichosocialinę aplinką beveik pusę metų įgyvendino Šiaulių „Romuvos“ progimnazijos bendruomenės sveikatingumo skatinimo   projektą. Projektu buvo siekiama: 1.Supažindinti 9-10 m. amžiaus vaikus su sveikos gyvensenos ypatumais, sveika mityba. 2. Ugdyti supratimą apie sporto šakas: lengvąją atletiką, judriuosius ir sportinius žaidimus, bendrąją gimnastiką, praktikuoti fizinį aktyvumą profesionalioms treniruotėms skirtoje aplinkoje, konsultuojant specialistams. 3. Ugdyti mokinių kritinį mąstymą, sudarant sąlygas pažinti judėjimo formų įvairovę, renkantis patinkančias fizinio aktyvumo formas, kurios teiktų judėjimo džiaugsmą bei teigiamas emocijas (EQ ugdymas per judėjimą).

Projekto veiklos buvo pritaikytos pagal mokinių emocinę savijautą ir darbingumą. Projektas pradėtas vykdyti pavasarį. Pirmiausia mokiniams buvo numatytos jogo treniruotės, kurias vedė jogos trenerė Jurga Mikelionienė. Projekto lėšomis įsigyti jogos kilimėliai. Veiklų metu stebint mokinius buvo pastebimas vaikų emocinio intelekto augimas: vaikai galėjo tiksliau įvardinti jaučiamas emocijas pagal tai, kaip norisi jas išveikti. Vaikai, iš pradžių mokytojų padedami, o paskui vis dažniau savarankiškai gebėjo atrasti situacijų sprendimo būdus, tam pritaikydami fizinį aktyvumą.

Turint galimybę sportuoti Lengvosios atletikos ir sveikatingumo centre, mokiniai galėjo mokytis šuolio į tolį iš vietos ir įsibėgėjant. Šokdami basomis į smėlį vaikai turėjo galimybę natūralių medžiagų pagalba masažuoti savo pėdas, aktyvinti įvairius biologiškai aktyvius taškus, formuoti taisyklingesnę pėdos padėtį. Atliekamų sportinių pratimų metu stiprinami pėdos kaulai, raumenys, bei raiščiai, skatinama limfos bei kraujo apykaita.

Susipažinus su olimpinėmis sporto šakomis, mokiniams buvo sudaryta galimybė saugiai mokytis šuolio į aukštį. Vaikai galėjo integruoti matematikos, gamtos mokslų žinias: įvertinti bėgimo trajektorijos tinkamą pasirinkimą, atsispyrimą, raumenų tonuso intensyvumą, emocinį nusiteikimą šuoliui, nesėkmės patirtis ir savimotyvaciją sėkmei.

Įgyvendinant fizinio ugdymo programą mokiniams buvo sudarytos sąlygos papildyti ugdymąsi įvairesnėmis fizinėmis veiklomis, kurias vedė profesionalūs lengvosios atletikos treneriai Evaldas Reinotas bei Arnoldas Monkus. Tai skatina mokinių motyvaciją aktyviai leisti laisvalaikį ar ateityje rinktis profesionalų sportą. Tikimės, kad įgyvendinus projektą mokinių žinios apie sveikatinimo veiklas tapo kokybiškesnės, mokinai išbandė ir geba jose dalyvauti bei patys skleis žinias apie jas paauglių bendruomenėse, taip skatindami įgyvendinti sveikos gyvensenos, sveikos mitybos ir emocinės savijautos programas.

Projekto įgyvendinimo komanda:

Šiaulių „Romuvos“ progimnazijos administracija – iniciatoriai, Jurgita Aldukevičiutė-Janauskienė – projekto koordinatorius, mokytojos Angelė Laucienė, Raminta Stankutė, Valerija Akramienė, Rolanda Miškūnienė, Odeta Juršė. Partneris- Šiaulių lengvosios atletikos ir sveikatingumo centras.

Nuotraukos: Jurgitos Aldukevičiutės-Janauskienės

Švietimo skyriaus vyr. specialistė Dainutė Dubinienė
Į komentarus neatsakome
Neteisingas
Neteisingas
captcha
Neteisingas