Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Šiauliuose priimti evakuoti vilniečiai – pratybų metu imituota atominės elektrinės avarija

Valstybinio lygio civilinės saugos pratybų metu įvairios institucijos treniravosi, kaip reikėtų kartu veikti įvykus branduolinei avarijai Baltarusijos Respublikos teritorijoje esančioje atominėje elektrinėje. Organizuota ir gyventojų evakuacija iš arčiausiai Astravo esančių teritorijų, dalis evakuotų žmonių buvo atgabenta į Šiaulius.

10 val. vyko gyventojų perspėjimo ir informavimo sistemos tikrinimas – buvo įjungtos garsinės sirenos. Gyventojams buvo siunčiamos perspėjimo žinutės į mobiliuosius telefonus. Tokių pranešimų negavę turėtų pasitikslinti savo mobiliųjų telefonų parametrus. Plačiau čia: https://lt72.lt/telefono-nustatymai-aktyvinti-perspejimo-funkcija-telefonuose-kad-gautumete-perspejimo-pranesimus/

11 val. buvo sušauktas Šiaulių miesto savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdis. Posėdžio metu sužinota pratybų legenda, esą Baltarusijos atominėje elektrinėje įvyko branduolinė avarija. Apie tai informuoja Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija. Padidintą aplinkos oro dozės galią Lietuvoje užfiksuoja Radiacinės saugos centro automatizuoto jonizuojančiosios spinduliuotės gama dozės galios monitoringo stotys, visos šalies institucijos imasi visų būtinų priemonių ir veiksmų, siekiant apsaugoti gyventojus. Gauta informacija, kad iš Šalčininkų ir Vilniaus rajonų, esančių arčiausiai Baltarusijos atominės elektrinės, pradedama žmonių evakuacija. Dalis evakuojamų gyventojų bus atgabenta ir į Šiaulius, juos reikės pervežti į kolektyvinės apsaugos statinį.

Apie 14.15 val. Šiaulių geležinkelio stotyje išsilaipino 93 evakuojami gyventojai.

Medikai įvertino atvykusių sveikatos būklę, keletą nukentėjusių išgabeno greitoji medicinos pagalba. Kiti evakuotieji specialiai tam paruoštais autobusais nugabenami į vieną didžiausių mieste kolektyvinės apsaugos statinį – Šiaulių areną.  Arenoje atvykusius pasitiko Savivaldybės kolektyvinės apsaugos organizavimo grupės nariai ir Raudonojo Kryžiaus savanoriai, evakuoti žmonės suregistruoti, pasirūpinta jų poreikiais.

Teikta reikalinga medicininė, psichologinė pagalba, organizuotas maitinimas.

Viešųjų ryšių koordinatorius Vitalis Lebedis