Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Vilniaus gatvėje rekonstruota magistralinė vandentiekio linija

Vilniaus gatvėje užbaigtas vandentiekio tinklų rekonstravimo projektas. Lygiagrečiai su šiais darbais UAB „Šiaulių vandenys“ rekonstravo ir nuotekų bei paviršinių nuotekų tinklus. Apie 1,5 mln. Eur (be PVM) siekiančios investicijos užtikrins nepertraukiamą ir patikimą vandentvarkos infrastruktūros funkcionavimą, pagerins paslaugų kokybę bei sumažins tinklų eksploatavimo kaštus.

Rekonstruota 2,63 km vandentiekio tinklų

Vilniaus gatvėje nuo Radviliškio g. iki Vilniaus g. 100 baigta vandentiekio tinklų rekonstrukcija, sausio 30 d. buvo pasirašyta statinio statybos užbaigimą patvirtinanti deklaracija. Statybų rangovas UAB „Požeminės linijos“ šioje gatvės atkarpoje atnaujino vandentiekio magistralę ir dalį jos šoninių pajungimų, iš viso 2,63 km tinklų. Susidėvėję vamzdynai buvo rekonstruojami betranšėjinių technologijų būdu, t. y. laužant esamą vamzdį buvo įtraukiami nauji didesnio skersmens vamzdžiai arba įvelkami mažesnės apimties. Tinklai atnaujinti naudojant polietileninius (40–315 mm skersmens) vamzdžius.  

Rekonstruojamų tinklų dalyje buvo suremontuotos 39 gelžbetoninės vandentiekio kameros ir šuliniai, demontuota 13 ir įrengta 16 naujų, taip pat šuliniuose sumontuoti 7 požeminiai ir įrengtas vienas antžeminis gaisrinis hidrantas. Darbų atlikta už 983,8 tūkst. Eur (be PVM) pagal 2022 m. gegužės 30 d. pasirašytą rangos sutartį. UAB „Šiaulių vandenys“ rekonstrukciją vykdė savo lėšomis.  

Maždaug 1950 m. nutiestą pilkojo ketaus (300 mm skersmens) magistralinę liniją buvo būtina rekonstruoti dėl dažnų avarijų. Ši linija yra viena pagrindinių: įvykus avarijai, krisdavo vandens slėgis aplinkinių teritorijų tinkluose, pasikeisdavo vandens tekėjimo kryptis, todėl kai kuriose miesto vietose pablogėdavo geriamojo vandens kokybė. Tinklų remontas šioje atkarpoje UAB „Šiaulių vandenys“ kasmet pareikalaudavo papildomų sąnaudų.

Rekonstruoti likę nuotekų tinklai

Vandentvarkos infrastruktūros atnaujinimas susijęs ir su Šiaulių miesto savivaldybės planais šioje Vilniaus gatvės dalyje atnaujinti asfalto dangą. Atsižvelgiant į tai, UAB „Šiaulių vandenys“ lygiagrečiai su minėto projekto darbais 2023 m. rekonstravo ir likusius nuotekų bei paviršinių nuotekų tinklus, iš viso apie 1,3 km, kad ateityje dėl vamzdynų avarijų netektų ardyti naujos dangos.

Pagrindiniai magistraliniai nuotekų tinklai jau buvo sutvarkyti, reikėjo atnaujinti šoninius pajungimus ir nedidelę dalį nuotekų linijos nuo Elnio g. iki Ežero g. Iš viso buvo rekonstruota apie 850 m nuotekų ir apie 450 m paviršinių nuotekų tinklų. Darbai kainavo apie 516 tūkst. Eur (be PVM).

Atnaujinus susidėvėjusią vandentvarkos infrastruktūrą, padidės vandentiekio, nuotekų ir paviršinių nuotekų sistemų efektyvumas, pagerės paslaugų kokybė, sumažės tinklų eksploatavimo kaštai.

UAB „Šiaulių vandenys“ informacija ir nuotrauka

 

Viešųjų ryšių koordinatorius Vitalis Lebedis