Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Aukštos kvalifikacijos darbuotojai skatinami rinktis Šiaulius: jiems teikiama finansinė parama

Šiaulių miesto savivaldybė ketvirtus metus skiria paramą trūkstamiems aukštos kvalifikacijos specialistams, kurie įsidarbina miesto įmonėse, įstaigose ar institucijose. Finansinė parama skirta paskatinti trūkstamų specialybių atstovus dirbti Šiauliuose. Nuo 2021 m. Savivaldybė specialistams, įsidarbinusiems mieste, jau skyrė 99 600 Eur paramą.

Trūkstamiems specialistams – finansinė paskata

Šiauliai – vienintelis miestas Lietuvoje, kuriame teikiama finansinė parama tokio plataus spektro aukštos profesinės kvalifikacijos specialistams. Šis sprendimas Šiaulių miesto savivaldybės tarybos sprendimu priimtas dar 2021 metais. Nuo paramos skyrimo pradžios ja pasinaudojo 15 asmenų: 2021 m. 1 asmuo – 3600 Eur.; 2022 m. 6 asmenys – 36 000 Eur.; 2023 m. 8 asmenys – 48 000 Eur.; 2024 m. parama jau suteikta dviem specialistams, jiems išmokėta po 6000 Eur.

„Ši atranka vyksta visus metus. Žmonės, kurie galvoja apie savo karjeros pradžią arba tęstinumą Šiaulių mieste, gali kreiptis į Savivaldybę. Jeigu specialistai atitinka nurodytus kriterijus, jie gali gauti paramą įvairioms reikmėms. Džiaugiamės, kad ši parama įsibėgėja. Sąrašas, kuriame nurodyti mieste trūkstami aukštos profesinės kvalifikacijos specialistai, yra nemažas, varijuoja nuo socialinių mokslų iki biologijos mokslų ir apima platų profesijų spektrą. Norėtume, kad apie šią paramos sistemą išgirstų ir mokytojai, nes sąraše atsirado ir pedagogai“, – teigia Šiaulių miesto savivaldybės vicemeras Justinas Švėgžda.

Didžiausia teikiama paramos suma – 6 000 Eur. Ši suma suteikiama vieną kartą ir gali svyruoti priklausomai nuo finansinės paramos paskirties. Savivaldybės skiriama finansinė parama skirta vienam iš šių tikslų:

•2-jų metų būsto nuomos išlaidoms padengti;

• įsikūrimo išlaidoms: būsto įsigijimo pradiniam įnašui, būsto paskolos ar išperkamosios būsto nuomos įmokoms padengti, baldams, buitinei technikai, automobiliui įsigyti;
• kitoms įsikūrimo išlaidoms, netikrinant finansinės paramos panaudojimo (tokiu atveju iš paramos sumos išskaičiuojamas gyventojų pajamų mokestis).

Į paramą gali pretenduoti net 114 specialybių atstovai. Aukštos profesinės kvalifikacijos specialistais laikomi asmenys, įgiję profesinio bakalauro arba magistro aukštojo mokslo diplomą aukštosiose mokyklose ir (arba) turintys ne mažiau kaip penkerių metų profesinę patirtį, kuri yra būtina eiti atitinkamas pareigas ar dirbti konkrečiame sektoriuje, nurodytą darbo sutartyje.

Finansine parama specialistas gali pasinaudoti tik įsipareigodamas dirbti Šiaulių įmonėje ne trumpiau kaip dvejus metus nuo trišalės sutarties (įmonės, paties specialisto ir Savivaldybės) pasirašymo dienos. Svarbu, kad iki prašymo suteikti finansinę paramą pateikimo dienos su įmone darbo sutartis būtų sudaryta ne anksčiau kaip prieš 3 mėnesius.

„Yra komisija, kuri vertina visas paraiškas. Jeigu žmogus pagal nurodytus kriterijus atitinka, be jokios abejonės paramą gaus. Mes intensyviai dirbame su Užimtumo tarnyba, sudarome sąrašus specialistų, kurių mieste ypatingai trūksta. Mūsų tikslas – atliepti miesto darbo rinkos poreikius“, – priduria J. Švėgžda.

Parama padeda pritraukti specialistus

Šiaulietis Mantas Damašauskas jau pasinaudojo Savivaldybės teikiama parama. Vyras, kaip ir dar du jo kolegos iš įmonės „Statybinis aukštis“, gavo 6000 Eur. Apie Šiaulių miesto savivaldybės paramą specialistas sužinojo iš kitų savo kolegų.

„Paraiškos pildymo procesas buvo paprastas. Susisiekiau su Šiaulių miesto savivaldybe ir jos darbuotojais, kurie ir padėjo man susitvarkyti dokumentus. Gautus pinigus atsidėjau, kaupiu juos nekilnojamam turtui įsigyti. Man asmeniškai ši parama padėjo priartėti prie svajonės – nuosavo būsto“, – džiaugiasi M. Damašauskas.

Šiaulietis minėtoje įmonėje užima statybos inžinieriaus-projektuotojo poziciją. Šios profesijos atstovai atlieka konstrukcijų projektavimo bei kitus projektinio plano darbus. Kaip sako pastatų ir statinių projektavimu užsiimančios įmonės „Statybinis aukštis“ vadovė Daiva Vozbutė, aukštos profesinės kvalifikacijos darbuotojų statybos sektoriuje labai trūksta.

„Mes nuolat ieškome kompetentingų darbuotojų, nes darbo šiuo metu netrūksta. Mes visada laukiame specialistų, ypač tų, kurie nori atlikti praktiką. Mūsų darbuotojai, kurie gavo Šiaulių miesto savivaldybės paramą, turi aukštą kvalifikacinį laipsnį, nuolat mokosi ir tobulėja. Norint gebėti dirbti šį darbą, reikia turėti labai daug žinių“, – teigia D. Vozbutė.

Įmonės vadovė atvira – ši parama naudinga ne tik patiems specialistams, bet ir verslui. Įmonė, ieškodama trūkstamų specialistų, turi visus svertus pritraukti juos net iš kitų miestų.

„Galima skatinti darbuotoją ateiti į savo įmonę, nes ši parama yra puiki pagalba, ypač jaunam specialistui, norinčiam įsikurti mieste. Tai nemaži pinigai, kuriuos jis gali panaudoti savo reikmėms – būstui, automobiliui. Po to, kai mūsų darbuotojai pasinaudoja Šiaulių miesto savivaldybės teikiama parama, bent kartą per mėnesį aplankome Savivaldybės svetainę ir žiūrime, kokios paramos siūlomos šiuo metu“, – tikina D. Vozbutė.

Tiek vicemeras J. Švėgžda, tiek parama pasinaudojusios įmonės „Statybinis aukštis“ vadovė skatina šiauliečius domėtis Savivaldybės teikiamomis paramos galimybėmis.

Paramos klausimais konsultuoja Ekonomikos ir investicijų skyriaus vyr. specialistė Jūratė Marcišauskienė, tel. +370 41 596277, el. paštas: 

Plačiau apie galimybes gauti Šiaulių miesto savivaldybės teikiamą paramą sužinokite čia: https://www.siauliai.lt/list/view/parama-verslui 

Ekonomikos ir investicijų skyriaus informacija, nuotraukos A. Rutkausko, tekstas etaplius.lt