Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Šiaulių „Romuvos“ progimnazijoje „Nordplus Junior“ projekto „Green Time-Healthy Life-Happy I“ partnerių susitikimas

 

Gegužės 13–17 dienomis aštuntokai iš Estijos Kõhtla-Jarve mokyklos, iš Latvijos Jumprava mokyklos ir iš Šiaulių „Romuvos“ progimnazijos vykdė tarptautinio Nordplus Junior projekto „Green Time-Healthy Life-Happy I“ veiklas. Tai buvo trečiasis ir jau paskutinis šio projekto susitikimas. Rudenį visi projekto dalyviai buvo susitikę Estijoje, žiemą – Latvijoje, o dabar čia – Lietuvoje, Šiaulių „Romuvos“ progimnazijoje.

Pirmąją susitikimo dieną mūsų aštuntokai sutiko svečius ir pristatė jiems progimnazijos erdves ir klases, kuriose mokosi įvarių dalykų bei pabendravo su dėstančiais mokytojais. Kitą dieną prasidėjo veiklos, pirmos ir antros pamokų metu visi projekto dalyviai sportavo su SmartFit lenta sporto salėje vadovaujami fizinio ugdymo mokytojo Manto Bako. Vėliau technologijų mokytoja Asta Venskienė projekto dalyvius išmokė nusipinti „Draugystės apyrankę“. Po pietų visi keliavo į Papilę, kur gidė Rita Masiulienė pristatė didžiojo istoriko, kalbininko, tautosakininko ir švietėjo Simano Daukanto nuveiktus darbus ir pagarbos jam ženklus bei supažindino su Papilės kraštovaizdžiu nuo Daubiškių apžvalgos bokšto. Akmenės karjeruose,  kurie yra vadinami Mėnulio ir Marso kanjonai, Lietuvos geologijos įmonių asociacijos direktorius, geologijos entuziastas, dr. Jonas Šečkus, projekto dalyvius supažindino su nebūdingu Lietuvai kraštovaizdžiu, suformuotu žmogaus rankų darbo. Akmenės karjerai sužavėjo kerinčiu kraštovaizdžiu ir geologiniais lobynais. Čia projekto dalyviai prisilietė prie milijonus metų menančios istorijos. Trečiadienį projekto dalyviai žygiavo 6 kilometrus į Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos Botanikos sodą. Čia jų laukė edukacija „Augalų detektyvas”, o po jos piknikas Botanikos sodo skautų erdvėje. Mokiniai patys kūrė laužą, kepė dešreles ir tai juos labai suartino. Papietavę ir pasigrožėję gamta projekto dalyviai pėsčiomis keliavo į Žaliūkių malūnininko sodybą-muziejų, kuriame dalyvavo edukacijoje „Duonos kelias”. Kol kepė pačių sulipdyta duonelė, mokiniai linksmai leido laiką lauke: suposi, apžiūrėjo malūną, senovinius padargus, aplankė čia gyvenančias aveles. Paržygiavę į progimnaziją mokiniai stebėjo progimnazijos meno kolektyvų koncertą „Šeimos rate”, skirtą tarptautinei šeimos dienai paminėti. Po koncerto šokių mokytoja Daiva Riškienė visus projekto dalyvius išmokė keleto smagių lietuviškų tautinių šokių, o po jų jaunimas linksmai šoko pagal savo mėgstamą muziką „Draugystės vakare”.  Ketvirtadienį visi projekto dalyviai pasisikirstę grupelėmis tyrinėjo Šiaulių miestą ir vykdė iššūkius bei užduotis su Actionbound programėle. Papietavę visi lavino čiuožimo įgūdžius Akropolio ledo aikštelėje. Penktadienis – diena, skirta mobilumo savaitės apibendrinimui, įspūdžių ir įžvalgų pasidalinimui, tolimesnių bendradarbiavimo tikslų strategavimui, dalyvavimo sertifikatų, dovanėlių įteikimui bei atsisveikinimui.

Projekto dalyviai daug laiko mokėsi lauke sportuodami, tyrinėdami, žaizdami, mankštindmiesi ir keliaudami. Trys Baltijos šalių partnerės mokyklos sustiprino ir plėtojo Šiaurės ir Baltijos šalių bendradarbiavimą švietimo srityje keičiantis patirtimi ir gerąja praktika bei prisidėjo prie švietimo sistemų kokybės ir inovacijų kūrimo. Projekto veikla skirta stiprinti ir plėtoti šį bendradarbiavimą. Pažinę kitas kultūras ir mąstymo būdus projekto dalyviai sustiprino  brandą, tapo savarankiškesni, praplėtė savo akiratį ir pagilino supratimą apie aplinkinį pasaulį bei save pačius.

Projekto veiklose Lietuvoje dalyvavo mokytojos iš Estijos Kõhtla-Jarve mokyklos – Natalia Bõstrova ir Anna Anston, mokytojos iš Latvijos Jumprava mokyklos – Evija Kozlovska  ir Diana Gravina bei Šiaulių „Romuvos” progimnazijos mokytojos Gitana Petrušienė ir Loreta Vytienė.

 

Vokiečių kalbos mokytoja Loreta Vytienė

Nuotraukos: Loretos Vytienės

Švietimo skyriaus vyr. specialistė Dainutė Dubinienė
Į komentarus neatsakome
Neteisingas
Neteisingas
captcha
Neteisingas