Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Šiaulių miestas moka už rajoną, siūloma diferencijuoti kainas

Šiaulių miesto savivaldybės spaudos konferencijoje Savivaldybės administracijos vadovas Antanas Bartulis pateikė duomenis, iš kurių matyti, kad Šiaulių miesto gyventojai sumoka dalį Šiaulių rajono gyventojų mokesčio už centralizuotai tiekiamą šildymą. Administracijos vadovas taip pat informavo, kad ruošiamas sprendimas Šiaulių miesto savivaldybės tarybai dėl šilumos kainų diferencijavimo.  

Išnagrinėjus bendrovės „Šiaulių energija“ pateiktus ką tik pasibaigusio šildymo sezono duomenis paaiškėjo, kad biokuro jėgainių tiekiamą šilumą perkantys šiauliečiai, primoka už gyventojus Šiaulių rajone, kur dominuoja nedidelės gamtinėmis dujomis kūrenamos katilinės.

„Šiaulių miesto savivaldybės administracija ruošia sprendimą, kad būtų diferencijuoti šilumos tarifai tarp Šiaulių miesto ir Šiaulių rajono vartotojų. Tokią iniciatyvą grindžiame Šilumos ūkio įstatymo nuostatomis, kurios leidžia diferencijuoti kainas atsižvelgiant į patiriamas sąnaudas. Šį žingsnį žengti paskatino reikšmingai pakilusios dujų kainos. Nuo 2021 m. vasario iki 2022 m. vasario mėnesio gamtinių dujų kaina išaugo 4 kartus. Dėl šios priežasties, per pastarąjį šildymo sezoną miestas galėjo sutaupyti 1,1 mln. eurų (be PVM), tačiau tokio sutaupymo neturėjo ir šią sumą teko dengti iš miesto biudžeto. Balandžio mėn. šilumos tarifas buvo 7,18 ct/kWh, jei jį diferencijuotume, miesto gyventojai mokėtų 6,93 ct/kWh, o  Šiaulių rajono – 11,53 ct/kWh. Tokia situacija Šiaulių rajone yra susidariusi dėl to, kad iš 8 katilinių rajone naudoja gamtines dujas ir tik viena – biokurą“, – komentavo A. Bartulis.

Pasak Savivaldybės administracijos vadovo, šiauliečiai faktiškai permoka už šildymą ir taip mažina rajono vartotojų išlaidas. Dar vienas svarbus aspektas – kompensacijos už šildymą. Žmonės, turintys teisę į kompensaciją, už šildymą moka iki 10 proc. nuo savo pajamų, kitą dalį kompensuoja savivaldybė.

„Šiaulių miesto savivaldybė yra priversta skirti iš biudžeto žymiai daugiau lėšų, nei turėtų. Tuo tarpu rajono savivaldybė, kur ir yra ši ekonominė priežastis, taupo įspūdingas sumas. Matydami tokią situaciją, planuojame liepos mėnesį kreiptis į Tarybą, kad kaina būtų diferencijuota. Nauja kaina būtų teikiama tvirtinimui Valstybinei energetikos reguliavimo tarybai“, – žiniasklaidos atstovams sakė  Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius.

Dabartiniai tarifai dar galios ir kitą šildymo sezoną, tad diferencijuota kaina galėtų įsigalioti 2023 metų rudenį.

Viešųjų ryšių koordinatorius Vitalis Lebedis